Fara categorie

Botezul de Craciun

Botezul de Craciun

Lumanare aprinsa pentru botez

 

Sigur, cu totii iubim magia sarbatorilor de iarna,  frumusetea, bunatatea si dragostea familiala ce plutesc asupra noastra in acea perioada. Bineinteles, cu totii ne iubim copiii si ne dorim ca fiecare moment din viata lor sa fie unul de poveste. Ne-ar placea enorm de tare sa putem asocia aceasta minunata sarbatoare, ce vine in sufletele noastre deja calda, plina de iubire si cu miros de cozonac, cu botezul noului nostru nascut. Dar, inainte de toate, pentru a ne alinia regulilor lumesti, este nevoie sa le cunoastem putin.

Se nasc multe semne de intrebare legate de increstinarea micutului bebelus in apropierea sarbatorilor de iarna, dar incercam sa le lamurim putin impreuna.

Taina Sfantului Botez este o datina crestina extrem de importanta in viata crestineasca a fiecarui roman. Botezul reprezinta startul crestinesc al vietii micutului lipsit de pacate si primirea acestuia in sanul Sfintei Biserici.

In pregatirea si stabilirea datei conteaza foarte multe aspecte, de la decorul evenimentului (unde va recomandam sa apelati la prietenii nostri de la DADA Flower Boutique), pana la prezenta rudelor din strainatate si alegerea unei tinute speciale atat pentru cei implicati, cat si pentru bebelus, fie fetita sau baietel, dar unul din cele mai importante este acela a programarii unui botez in timpul unui post mare.

Conform legilor bisericesti, odata ce copilul s-a nascut, parintii si nasii au 40 de zile disponibile spre a-l duce să fie botezat. Totodata, si din experienta, va spunem ca influenta moderna a parintilor tineri a modelat altfel aceasta lege bisericeasca, iar toata suflarea crestina s-a adaptat usor noilor reguli nescrise. Ce inseamna asta? Inseamna ca nu se mai tine cont de cele 40 de zile, ci programarea botezului se poate intinde pana la un an sau si mai departe, dar nu se recomanda asta.

Fiind adeptii traditiilor romanesti, noi, Botez de Poveste, nu incurajam prelungirea perioadei de 40 de zile, insa fiind ceva cotidian, nu putem sa nu relatam evidentul.

Revenim: In mod traditional, dupa ceremonia religioasa ce are loc la biserica, botezul unui nou nascut se finalizeaza cu o petrecere sau o cina festiva de mare calibru. Din acest motiv, atunci cand planuim data botezului trebuie sa luam in considerare Sarbatorile si posturile din an. De ce? Pentru ca Taina Sfantului Botez se poate face in orice zi a anului insa in zilele de post se recomanda a se face fara petrecere. Ori sa va rezumati la o masa bazata pe produse de post si carne de peste, insa excluzand partea care tine de “distractie”. Postul Craciunului este unul cu mult mai usor decat al Pastelui si sunt multe dezlegari, precum cele la peste, la untdelemn si la vin, ceea ce poate face din acesta unul cu mult mai solicitat comparativ cu cel al Pastelui.

Totodata, pentru mixul acela cu stari de spirit minunate, pe care l-am descris in introducere, pentru ca in perioada Craciunului sunt toate rudele acasa, sunt toti cei dragi aproape, iar mediul natural este acela dominat de bunatate, dragoste si altruism, pare ca “decorul” ar fi perfect pentru a increstina micutul bebelus, in pofida tuturor regulilor scrise si nescrise.

Sa aveti un Craciun de Poveste!

Echipa Botez de Poveste!












Lasă un răspuns