De stiut

Concret, diferenta dintre botezul catolic si cel ortodox

Concret, diferenta dintre botezul catolic si cel ortodox
Nou nascut, in timpul slujbei de botez catolic. Momentul atingerii cu apa sfintita.
Nou nascut, in timpul slujbei de botez catolic. Momentul atingerii cu apa sfintita.

Botezul catolic nu se deosebeste foarte mult de cel ortodox, insa intrevin o serie de reguli stabilite in desfasurarea botezului. Foarta multa lume ne-a intrebat daca cunoastem care e diferenta intre botezul catolic si botezul ortodox. Fiind un magazin specializat pe trusouri ortodoxe nu am avut initial informatii foarte clare, insa de cand am lansat noua colectie de trusouri si costumatii pentru catolici, a fost necesar sa ne facem temele si asta este ceea ce am aflat:

Nasii de botez au un rol important si trebuie sa fie de religie catolica. In timpul chestionarului la care sunt supusi (ca si in ritul ortodox, nasii trebuie sa raspunda cu clasicul „a se leapada de rau”, dar si ca il vor creste pe copil dupa invataturile catolice pana cand va putea decide singur ceea ce este potrivit pentru el.), ei sunt intrebati daca cred in Biserica Catolica, deci nu pot spune nu, apartinand altui rit.


Micutul care urmeaza a fi botezat nu este cufundat in apa, precum in slujba ortodoxa de botez, ci doar stropit pe crestetul capului de trei ori, dupa care preotul ii face semnul crucii la frunte si pe piept. Tot preotul este cel care da nasului lumanarea de botez aprinsa, spunandu-i sa pastreze credinta si sa-i fie ajutor spiritual copilului. De asemenea, preotul pregateste o panza alba pentru a infasa copilul, dupa ce este uns cu mir. Asadar, nasii nu participa efectiv la pregatirea micutului, insa trebuie sa raspunda intrebarilor preotului legate de credinta,sa asigure suport si sa fie parte integrata din slujba savarsita in Biserica. Bebelusul este dat apoi direct mamei. Uneori mama aduce bebelusul gata infasat, regulile nemaifiind atat de stricte.

Pentru necesarul de obiecte din cadrul slujbei cu care trebuie sa veniti, noi, Botez de Poveste, va punem la dispozitie tot ceea ce aveti nevoie, intr-un trusou minunat, cu lucrusoare si obiecte pregatite si asezate intr-o cutie personalizata care sa deserveasca ca si amintire. Mai exact, pregatim panza netivita de mir sau crasma, din bumbac netratat, un prosop cu capison pentru ca cel mic sa fie sters si infofolit imediat dupa ce ia contact cu apa, batistuta necesara preotului, fasa de botez cu lungimi diferite, in functie de zona si obiceiurile acesteia si, bineinteles, lumanarea de botez personalizata. Aditional acestora, se mai pot folosi body-uri din bumbac, sapun de bebelus, sticlute de mir, daca doriti sa luati acasa din uleiul sfant, s.a.m.d..

Recomandarea noastra, daca va exista si o petrecere unde muzica va canta neincetat, este sa optati pentru un resturant cu hotel sau o locatie care sa dispuna si de o camera privata, pentru micutul bebelus, astfel incat cel mic sa beneficieze si de cateva momente de liniste si odihna, iar parintii si nasii sa poata avea grija de el in permanenta.

Related Posts

Lasă un răspuns